top of page
Foto van schrijverInge Vandemoortele

Hoe respectvol omgaan met hun intensiteit, gevoeligheid en sterke behoefte aan autonomie?



“Het is moeilijk om hoogbegaafdheid bij senioren te herkennen omdat er nogal eens andere factoren meespelen. Wanneer senioren te maken krijgen met lichamelijke klachten door ouderdom worden de kenmerken van hoogbegaafdheid ondergesneeuwd. Wat wel aan de oppervlakte komt is de grote behoefte aan autonomie.”


Deze zinnen uit een blog van Anita van der Drift en Noks Nauta heb ik in de zomer van 2018

meerdere keren gelezen;).


Ik volgde toen de opleiding talentbegeleider bij Novilo (ifv mijn zoon) en mijn vader was begin juni 2018 na een lang en zwaar ziekteproces (onverwachts) ingeslapen de nacht na mijn verjaardag. Heel dankbaar dat we nog samen genoten hebben van zijn laatste dag.


Mijn vader had een ziekte waarvan ze de oorzaak nooit gevonden hebben. De specialisten hebben lang gedacht aan een kwaadaardige vorm van lymfeklierkanker. Toch hebben ze uiteindelijk die piste verlaten. Op het einde van zijn leven had mijn vader ook dementie.


Zelf vond ik de tabel met de kenmerken van hoogbegaafdheid (volgens het Delphimodel) en de mogelijke “vervormingen” in het boek “Hoogbegaafde senioren” verhelderend.


Omdat hoogbegaafdheid bij senioren vaak niet herkend wordt, heb ik in mei een infosessie gegeven. Het was een fijne voormiddag met veel (h)erkenning.


Omdat ik met een (live) infosessie slechts een beperkte groep bereik, deel ik mijn presentatie graag online. Natuurlijk kan je een powerpoint niet vergelijken met een infosessie met extra toelichting en veel interactie. Toch hoop ik dat deze info voor sommige mensen voldoende kan zijn om getriggerd te worden door dit thema.


Kennis is niet “zaligmakend”! Het kan wel een eerste stap zijn om meer begrip te hebben voor bepaald “gedrag”.








211 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page