top of page
  • Foto van schrijverInge Vandemoortele

HOOGBEGAAFDE SENIOREN

Bijgewerkt op: 6 jun. 2022
NELSON MANDELA...

"Mandela verlegde geen steen in de rivier, hij veranderde de bedding." (DS, 6/12/2013)


Een tijdje geleden zag ik op een PP van Noks Nauta over hoogbegaafde senioren een foto staan van Nelson Mandela. Voor mij bijzonder en ontroerend omwille van de link met mijn vader en mijn zoon.


Mijn zoon heeft (toen hij 8 jaar was) zijn eerste spreekbeurt gehouden over Nelson Mandela. Ze mochten hun onderwerp "vrij" kiezen... vermoedelijk heeft zijn speciale band met "opa" de keuze beïnvloed;).


Mijn vader is een kleine 4 jaar geleden (onverwachts) ingeslapen in de nacht na mijn verjaardag... heel dubbel... wel dankbaar dat we op zijn laatste dag nog kunnen genieten hebben van elkaar, de zon, champagne,...


Na zijn dood heb ik zijn bureau (vol boeken en papieren) in fases opgeruimd. Een immens werk... Ik heb daar bewust veel tijd voor genomen... was voor mij ook een deel van mijn verwerkingsproces. Tijdens het opruimen ben ik op één van zijn favoriete boeken gebotst, "Mandela Over Leven, Liefde en Leiderschap". In dit boek had mijn vader veel aangekruist, onderstreept,... ook de woorden "Capitolare NO, Perseverare SI" had hij erbij geschreven.


Door dit boek, door een tekst van Noks Nauta en door gelijkenissen met mijn zoon heb ik beseft dat mijn vader hoogstwaarschijnlijk ook HB was. in 2018 volgde ik de opleiding "talentbegeleider" bij Novilo en heb ik mijn presentatie (zie PP) gehouden over mijn vader.


Toen voelde ik al de behoefte om verder iets te doen rond "HB senioren"... toen was het te "vroeg"... Nu kan ik met meer afstand naar de intense jaren van zorg kijken.


In juni zal ik samen met Noks Nauta een infosessie geven over HB senioren, een infosessie waarbij ik vooral Noks aan het woord zal laten;). In september geef ik een infosessie in d'Abdij (https://www.volgjenatuur.be/infosessies) omdat meer "kennis" voor meer "begrip" kan zorgen. Naast infosessies sta ik als wandelcoach ook open voor gesprekken rond hoogbegaafde/hoogsensitieve senioren (met en zonder dementie) voor mensen die daarmee "geconfronteerd" worden (als persoon zelf, partner, kind, kennis,...).


Ben ik een expert? Verre van!


Wel heb ik veel voeling met (U)HB (bij jong en oud) en hoogsensitiviteit en blijf ik mij voortdurend bijscholen. Ook heb ik jaren veel zorg opgenomen bij mijn ouders en er veel uit "geleerd". En ja, soms was het een "harde" leerschool... "Kennis" rond "HB senioren" heeft mij geholpen om sommige zaken te plaatsen en ik hoop dat mijn ervaring/kennis/inzichten een steun kunnen

Mark Vandemoortele
.pptx
Download PPTX • 1.19MB


135 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page